Gratis nieuwsbrief

TRADE ALERT: De daling is ingezet bij Air France - KLM

11-10-2017 | Selwyn Duijvestijn

Air France-KLM

TRADE ALERT: De daling is ingezet bij Air France - KLM

TRADE ALERT: De daling is ingezet bij Air France - KLM

Niet alleen wij hebben iets te vieren deze week, ook KLM heeft een feestje. Wij zijn de grens van 2000 actieve abonnees door gebroken en KLM bestaat maar liefst 98 jaar. Air France-KLM staat daarom voor ons extra goed op de radar. 

Helaas zijn we niet heel positief over het aandeel, maar kiezen nu juist als moment om in te spelen op een daling. Een ritje van 2-3% omlaag moet op zeer korte termijn haalbaar zijn. De reden hierachter is te vinden in een in 2013 uitgegeven obligatie.

In 2013 heeft Air France-KLM namelijk een converteerbare obligatie geplaatst van €550 miljoen. Met deze obligatie haalde het bedrijf een flinke zak met geld op om de moeilijke tijd door te komen en weer te kunnen groeien (€193 miljoen hiervan ging naar "ons eigen" KLM). Deze obligatie geeft beleggers een rente van 2,03% per jaar.

Deze obligatie is een zogenaamde converteerbare obligatie. Dit is een lening die omgezet kan worden in aandelen, bij een vooraf afgesproken gebeurtenis. In het geval van de converteerbare obligatie van Air France-KLM kan het bedrijf de lening converteren in aandelen zodra de koers van het aandeel Air France-KLM voor 10 aaneengesloten handelsdagen boven de 13 euro staat.

De reden dat het management van Air France-KLM dit zou willen doen is omdat zij dan niet langer een lening hebben uitstaan van 550 miljoen en dus ook geen rente meer hoeven te betalen. Dat scheelt weer!

Op het moment dat die 550 miljoen euro aan obligaties omgezet worden in aandelen, zullen er dus veel aandelen bij komen. Beleggers in obligaties zijn veelal niet dezelfde beleggers als in aandelen. Dankzij de conversie zouden er bovendien 15% meer aandleen op de markt komen. Ik denk daarom dat die obligatiebeleggers direct hun aandelen zullen verkopen op de markt. Dit enorme aanbod zal de koers kunnen laten dalen.

Om in te spelen op het neerwaartse scenario zou de volgende Turbo Short goed passen:

Naam: Citi BEST Turbo Short Air France-KLM 14.2116
ISIN-code: DE000CY506T5

Kooprange: €0,90 tot €1,00
Koersdoel: €1,25

Onderstaande grafiek geeft de transactie met koersdoel aan in de daggrafiek van Air France - KLM:

KLM (1 Day) 2017_10_11.png

Dit is waarom we sowieso al negatief waren over het aandeel Air France - KLM

De luchtvaartindustrie is er één van de drukste ter wereld. Elke dag worden er miljoenen passagiers van locatie naar locatie gevlogen. Luchtvaartmaatschappijen lijken dan een leuke investering maar in praktijk hebben zij vaak te maken met tegenwind. Winstwaarschuwingen volgen elkaar op en de daling lijkt ingezet.

Eind 2015 en begin 2016 zorgde de daling in de olieprijs voor onrust op de beurzen. Aandelen werden flink goedkoper en analisten voorzien een lage olieprijs voor een langere periode. Voor veel bedrijven is dat slecht nieuws maar voor de luchtvaartindustrie is dit een goed teken. Door een lage olieprijs hebben consumenten meer te besteden waardoor een vliegvakantie aantrekkelijk wordt.. Een groter voordeel is dat de brandstofkosten van vliegtuigmaatschappijen omlaag gaan wat een verbetering in de omzet oplevert.

Dit zou dus goed nieuws moeten zijn maar negatieve omstandigheden zorgen voor turbulentie in deze sector. De lunchvaartindustrie staat onder druk door een afname in het aantal passagiers. Niet alleen vinden consumenten vliegen relatief duur, de concurrentie in deze sector is moordend. Vliegtickets worden steeds goedkoper aangeboden maar en dit verlaagt de omzet van de aanbieder. De grote giganten moeten het opnemen tegen budgetaanbieders maar leveren daardoor in aan kwaliteit, wat niet wordt gewaardeerd door de passagier. Daarnaast zorgen terroristische aanslagen voor angst onder de consument.

Een terroristische aanslag in Nice afgelopen juli kostte het leven aan 84 mensen. De mislukte staatsgreep in Turkije, vormen de meest recente gebeurtenissen die druk zetten op boekingen. Eerder dit jaar werd Europa al opgeschrokken door een terroristische aanslag op de Brusselse luchthaven, terwijl de aanslagen in Parijs nog doorwerken op de resultaten van Europese luchtvaartmaatschappijen.

Naast de meest recente terreuraanslagen worstelen luchtvaartmaatschappijen met de gevolgen van de Brexit en de valutaschommelingen die daarbij horen. Slechts uren nadat duidelijk werd dat de Britten voor een vertrek uit de Europese Unie kozen, had British Airways moedermaatschappij IAG de verwachting van zijn winstgroei voor dit jaar neerwaarts bijgesteld.

Het is dus wel duidelijk dat de hele sector te lijden heeft en behoorlijk onder druk staat. Dit jaar gaf de ene na de andere maatschappij een winstwaarschuwing af. In Europa kwamen British Airways, EasyJet en Lufthansa met een winstwaarschuwing. Deze maatschappijen zijn allemaal concurrenten van Air France-KLM wat opvallend genoeg geen winstwaarschuwing gaf terwijl Air France-KLM één van de minst presterende maatschappijen van Europa is. Daarom zien wij Air France-KLM als mooie kandidaat voor een rit omlaag.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. Marktgevoel is niet verantwoordelijkheid of aansprakelijk voor de door u behaalde resultaten.De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt.Lees ook de volledige disclaimer. Marktgevoel BV weerhoudt zich van het innemen van posities op de financiele markten. Op deze pagina vindt u de posities van Marktgevoel BV en haar auteurs.

Reacties van beleggers:

   

De volgende beurstip...

Met het Contrair beleggen abonnement ontvangt u iedere eerste maandag van de maand één concrete contraire beurstip. Dit betekent dat u een uitgebreid rapport van minimaal 800 woorden ontvangt met een duidelijke heldere visie over één sterk ondergewaard bedrijf.

Natuurlijk kunt u nu en dan een winstje meepakken door met de massa mee te gaan, maar het is vaak lucratiever te zoeken naar aandelen die ondergewaardeerd zijn.

Contrair beleggen

Contrair beleggen is onze specialiteit en betekent:

  • 12 concrete beurstips per jaar
  • Anders dan de gemiddelde grijze beursanalist
  • Een eigen koers durven varen
  • Een trackrecord vanaf 2009

Abonneer nu! | slechts € 99,- per jaar!