Gratis nieuwsbrief

Rood metaal is altijd heet!

09-11-2017 | Selwyn Duijvestijn

Grondstof

Rood metaal is altijd heet!

Rood metaal is altijd heet!

Experts bij kopergigant Codelco, een Chileens staatsbedrijf dat kopermijnen beheert, gelooft dat de koperprijs richting $10.000 per ton kan gaan volgend jaar. Dat zou een 46% stijging van de huidige prijs zijn en dat nadat koper al 50% duurder is geworden in het afgelopen jaar.

Volgens de mijngigant zijn vraag en aanbod volledig losgeslagen. Er is niet genoeg koper om de vraag te kunnen stillen en dat zorgt uiteraard voor stijgende prijzen. Zo ziet het koperverloop er van de afgelopen maanden uit:

copper-bull-market[1].png

In een recent interview zei Codelco chairman Oscar Landerretche: "Onze projecties laten een blijvend tekort zien en we zien niet in waarom dat voorlopig zou veranderen."

Het aanbod van dergelijke mijnen versnelt of vertraagt niet zo snel als dat de vraag kan veranderen. Zoiets heeft dus grote impact op de prijs en een groot gedeelte van die vraag komt nu uit electrische voertuigen.

Aan welke auto denkt u bij een electrische auto?

Analisten van Morgan Stanley stellen dat een gemiddelde electrische auto 165 pond koper in zich heeft. Meer dan 88 pond hiervan zit in de batterijen en de rest in de auto zelf. Gemiddeld is een batterij ongeveer 20% koper.

Als deze markt zo door blijft groeien blijft de vraag naar koper ook stijgen. Zonder koper (voorlopig) nog geen electrische auto's.

Abonneer nu! | Ontvang elke maand nieuwe tips! Nu slechts € 149,-!

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. Marktgevoel is niet verantwoordelijkheid of aansprakelijk voor de door u behaalde resultaten.De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt.Lees ook de volledige disclaimer. Marktgevoel BV weerhoudt zich van het innemen van posities op de financiele markten. Op deze pagina vindt u de posities van Marktgevoel BV en haar auteurs.

Reacties van beleggers:

   

De volgende beurstip...

Met het Contrair beleggen abonnement ontvangt u iedere eerste maandag van de maand één concrete contraire beurstip. Dit betekent dat u een uitgebreid rapport van minimaal 800 woorden ontvangt met een duidelijke heldere visie over één sterk ondergewaard bedrijf.

Natuurlijk kunt u nu en dan een winstje meepakken door met de massa mee te gaan, maar het is vaak lucratiever te zoeken naar aandelen die ondergewaardeerd zijn.

Contrair beleggen

Contrair beleggen is onze specialiteit en betekent:

  • 12 concrete beurstips per jaar
  • Anders dan de gemiddelde grijze beursanalist
  • Een eigen koers durven varen
  • Een trackrecord vanaf 2009

Abonneer nu! | slechts € 99,- per jaar!