Gratis nieuwsbrief

2 overnames waar Intel veel plezier van heeft

08-11-2017 | Selwyn Duijvestijn

Groeibriljant

2 overnames waar Intel veel plezier van heeft

2 overnames waar Intel veel plezier van heeft

Chipmaker Intel (NASDAQ:INTC) heeft een gemend verleden als het gaat om het maken van overnames. In het verleden heeft het miljarden uitgegeven aan bedrijven met dubieuze strategische voordelen voor het bedrijf, zoals het geval was bij McAfee in 2011. De overname van Infineon zijn draadloze eigendommen was een goede strategische zet, maar Intel had moeite met de integratie. Dit heeft geleid tot gemiste kansen, zoals het falen de hoge kwaliteit mobiele telefoon markt te betreden.

Soms doet Intel alles goed, zoals met de overname van InfiniBand van QLogic, wat als basis fungeerde voor het redelijke succes van OmniPath. Recentelijk verrichte Intel twee overnames welke de positie van het bedrijf kunnen verbeteren. Intel nam Soft Machines en Nervana Systems over.

Welke overnamekans heeft u gezien waarmee een bedrijf mega kon groeien?

Overname gericht op processor technologie

Intel bouwt de beste centrale processor units (CPUs) in de wereld en staat ten midden van elke markt die je kunt bedenken, van een simpele notebook tot enorme datacenters. In recente jaren is de snelheid waarmee Intel met nieuwe generaties processor units kwam echter een stuk trager geworden. Daarnaast zijn de verbeteringen tussen elke generatie geen dramatische verbetering.

Het bedrijf lijkt dit probleem te willen verhelpen met de overname van Soft Machines voor $250 miljoen. Soft Machines claimt dat het processor units maakt die de efficiëntie en prestaties van huidige units ver achter zich laten. Processor units van het bedrijf werden echter nooit op de markt gebracht, waardoor het moeilijk is de claims te verifiëren.

Als blijkt dat Soft Machines daadwerkelijk over een dergelijke technologie bezit, dan is dit een enorm voordeel voor Intel en is het de beste $250 miljoen die Intel ooit investeerde.

Overname op gebied van artificiële intelligentie

Een segment waar Intel achter dreigt te lopen is de markt voor chips die artificiële intelligentie verwerken. Uiteraard zegt Intel dat het een leidende voorsprong heeft in de markt voor chips die omgaan met artificiële intelligentie opdrachten.

Deze uitspraak van Intel is juist, maar de technologie die het bedrijf toepast wordt langzaam vervangen door meer specialistische hardware zoals de GPU (grafische processor units) van Nvidia. Om voor de blijven in het marktsegment kocht Intel voor $400 miljoen het startende bedrijf Nervana Systems.

Nervana Systems maakt chips genaamd de Nevada Engine, welke het bedrijf beschrijft als  een "application specific integrated circuit (ASIC)" welke speciaal is vormgegeven voor deep learning. Het bedrijf claimt dat zijn chips veel betere prestaties en efficiëntie leveren voor deep learning, een vorm van leren voor machines, dan GPUs.

De tijd zal ons leren of beide overnamen gaan bijdragen aan een de marktleidende positie van Intel, of dat zij het in het rijtje met twijfelachtige overnames terecht komen. Het lijken echter overnames te zijn die waarde gaan creëren voor het bedrijf.

Welke overnamekans heeft u gezien waarmee een bedrijf mega kon groeien?

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. Marktgevoel is niet verantwoordelijkheid of aansprakelijk voor de door u behaalde resultaten.De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt.Lees ook de volledige disclaimer. Marktgevoel BV weerhoudt zich van het innemen van posities op de financiele markten. Op deze pagina vindt u de posities van Marktgevoel BV en haar auteurs.

Reacties van beleggers:

   

De volgende beurstip...

Met het Contrair beleggen abonnement ontvangt u iedere eerste maandag van de maand één concrete contraire beurstip. Dit betekent dat u een uitgebreid rapport van minimaal 800 woorden ontvangt met een duidelijke heldere visie over één sterk ondergewaard bedrijf.

Natuurlijk kunt u nu en dan een winstje meepakken door met de massa mee te gaan, maar het is vaak lucratiever te zoeken naar aandelen die ondergewaardeerd zijn.

Contrair beleggen

Contrair beleggen is onze specialiteit en betekent:

  • 12 concrete beurstips per jaar
  • Anders dan de gemiddelde grijze beursanalist
  • Een eigen koers durven varen
  • Een trackrecord vanaf 2009

Abonneer nu! | slechts € 99,-!