Gratis nieuwsbrief

De Federal Reserve signaleert hogere rente

11-10-2017 | Selwyn Duijvestijn

FOREX

De Federal Reserve signaleert hogere rente

De Federal Reserve signaleert hogere rente

Terwijl de rest van de wereld wacht op de notulen van de laatste monetaire vergadering van de Federal Reserve kijken wij naar het stippen plot van de Federal Reserve. Niet zo bekend als de rentecurve, maar zeker net zo belangrijk om meer te weten te komen over de stand van de toekomstige rentetarieven.

Hoe het werkt

Het stippen plot is niet ingewikkeld. In de verticale as staat de rente die met kwart punten oploopt van 0% tot 5%, welke het doel van de korte termijn rente in de VS weergeeft. De horizontale as vertegenwoordigd de jaren 2017 tot 2020 en verder.

Er zijn 16 stippen per jaar, elke stip representeert een lid van de Federal Open Market Committee die zijn vooruitzicht voor de periode weergeeft. Bijvoorbeeld in 2017, er zijn 11 stippen tussen de 1.25% en 1.5%. Volgend jaar staat het gros van de stippen tussen de 2% en 2.25%, terwijl op lange termijn het merendeel te vinden is bij 3%.

Federal Reserve stippen.png

Kort geleden publiceerde de Fed zijn laatste stippen plot met twee belangrijke informatieve punten. Ten eerste lijkt het steeds waarschijnlijker dat de rente zal verhogen voor het einde van 2017. Dat zou de derde renteverhoging zijn voor 2017, evenals de derde december op rij dat de Fed de rente verhoogde aan het eind van het jaar.

Een renteverhoging naar tussen de 125-150 basispunten (ofwel tussen de 1.25% en 1.50%) wordt al lange tijd verwacht. Dit komt overeen met het stippen plot dat een verhoging van 25 basispunten suggereert.

Het tweede punt is dat de rente in de voorziene toekomst verder zal stijgen, mits alles volgens plan verloopt. Eind volgend jaar kan de rente een heel percentage hoger staan dan het rentetarief nu is.

Goed nieuws voor bank aandelen

Het valt nog te bezien of de rente ook echt zal worden verhoogd zoals in het stippen plot wordt voorspeld, maar als dat gebeurd dan is dit goed nieuws voor de bovenste en onderste lijnen van banken en hun aandelenprijzen. Dit is goed te zien bij de sensitiviteit analyse van de rentetarieven van banken, welke grote banken elk kwartaal openbaren.

In de meest recente analyse van Bank of America (NYSE:BAC) voorspelt het dat een 100 basispunten verhoging het netto inkomen verhoogd met een extra $2.2 miljard per jaar. Als zowel de korte als lange termijn renten met 1% verhoogd worden zou dat zelfs $3.2 miljard zijn.

Hetzelfde is waar voor JPMorgan Chase (NYSE:JPM). Een stijging van 100 basispunten aan beide kanten van de rentecurve is voor de bank goed voor $2.2 miljard extra netto rente inkomen. Hoewel dit iets lager is dan Bank of America, maar desalniettemin extra geld dat kan worden gebruikt voor het terugkopen van aandelen, het uitkeren van dividend of investeringen in groei.

Niet achter de massa aanlopen en een eigen visie hebben loont met onze  contraire aandelentips

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. Marktgevoel is niet verantwoordelijkheid of aansprakelijk voor de door u behaalde resultaten.De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt.Lees ook de volledige disclaimer. Marktgevoel BV weerhoudt zich van het innemen van posities op de financiele markten. Op deze pagina vindt u de posities van Marktgevoel BV en haar auteurs.

Reacties van beleggers:

   

De volgende beurstip...

Met het Contrair beleggen abonnement ontvangt u iedere eerste maandag van de maand één concrete contraire beurstip. Dit betekent dat u een uitgebreid rapport van minimaal 800 woorden ontvangt met een duidelijke heldere visie over één sterk ondergewaard bedrijf.

Natuurlijk kunt u nu en dan een winstje meepakken door met de massa mee te gaan, maar het is vaak lucratiever te zoeken naar aandelen die ondergewaardeerd zijn.

Contrair beleggen

Contrair beleggen is onze specialiteit en betekent:

  • 12 concrete beurstips per jaar
  • Anders dan de gemiddelde grijze beursanalist
  • Een eigen koers durven varen
  • Een trackrecord vanaf 2009

Abonneer nu! | slechts € 99,- per jaar!