Gratis nieuwsbrief

Damrak opent voorzichtig na koerstik donderdag

10-11-2017 | Beursupdate

Beursupdate

Damrak opent voorzichtig na koerstik donderdag

Damrak opent voorzichtig na koerstik donderdag

De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting licht lager openen. Wall Street deed donderdagavond een stapje terug vanaf recordniveaus. Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,2 procent. Donderdag sloot de hoofdgraadmeter van Beursplein 5 nog 0,8 procent lager op 550,37 punten, terwijl de index van middelgrote ondernemingen, de AMX, zelfs meer dan twee procent inleverde.

De Europese beurzen werden donderdag getroffen door winstnemingen. Een fenomeen dat sinds de verkiezingsoverwinning van Donald Trump een jaar geleden vrij zeldzaam is geworden. De daling van de AEX index viel relatief nog mee, afgezet tegen de Duitse en Franse hoofdgraadmeters, die respectievelijk 1,5 en 1,2 procent prijs gaven. 

Pak een koffie en scroll nu gratis door het nieuws op uw mobiel. Meld u aan  voor onze Whatsapp dienst!

"Er wordt over de gehele breedte verkocht en als je kijkt naar hoeveel winst er in 2017 tot nu toe is geweest, dan hebben beleggers niet veel redenen nodig om uit te stappen", stelde marktanalist David Madden van CMC Markets het sentiment. 

Dat verklaarde evenwel nog niet de afstraffing die Nederlandse Midkap-aandelen ten deel viel. Met uitzondering van Intertrust, dat meevallende cijfers rapporteerde, koersten alle fondsen eensgezind lager, waarbij forse negatieve uitschieters te noteren vielen. Marktanalisten wezen onder meer op een mindere verhandelbaarheid van deze aandelen, een lage liquiditeit, waardoor koersuitslagen worden uitvergroot. Gemeten over de afgelopen 12 maanden staat de AMX index overigens nog altijd op een ongekend rendement van 31 procent. 

Ook Amerikaanse aandelen zakten donderdag weg van eerdere recordniveaus. Handelaren maakten zich zorgen over eventuele vertragingen bij de invoering van de Republikeinse belastinghervormingen in Washington. Na een presentatie van Republikeinse senatoren lijkt een mogelijke verlaging van de winstbelasting van 35 naar 20 procent nu niet eerder dan in 2019 te worden ingevoerd. Beleggers hadden de afgelopen weken juist al een voorschot genomen op een vlotte implementatie van de fiscale wetgeving.

Aanvankelijk daalden de Amerikaanse hoofdindices circa een procent, maar bij de slotbel bleven de verliezen beperkt tot krap een half procent.

De december-future voor een vat West Texas Intermediate sloot donderdag op de New York Mercantile Exchange 0,36 dollar, ofwel 0,6 procent, hoger op 57,17 dollar. De euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend op 1,1648, ten opzichte van een stand van 1,1639 voor het muntpaar bij het sluiten van de Europese beurzen woensdag.

De Aziatische beurzen bleven vanochtend dichtbij huis met uitzondering van de beurs in Tokio, waar de Nikkei index 0,8 procent prijs gaf.

Bedrijfsnieuws

Het EBITDA resultaat van staalreus ArcelorMIttal kwam in het derde kwartaal van 2017 uit op 1.924 miljoen dollar. In hetzelfde kwartaal van 2016 werd een EBITDA behaald van 1.897 miljoen dollar en in het tweede kwartaal van dit jaar was dit 2.112 miljoen dollar.  Een door het bedrijf zelf opgestelde analistenconsensus ging uit van een EBITDA van 1.869 miljoen dollar voor het afgelopen kwartaal. 

Voor de tweede jaarhelft zei de Roermondse funderingsspecialist Sif bij de halfjaarcijfers een terugval van de EBITDA te verwachten, die circa de helft van de terugval in de eerste zes maanden zal zijn, toen deze met 3,2 miljoen euro daalde. Dat impliceerde dat het genormaliseerde bedrijfsresultaat in 2017 circa 4,5 miljoen tot 5 miljoen euro lager uitkomt dan de 65,4 miljoen euro in 2016. Vrijdag meldde Sif dat de EBITDA nog eens 8 procent lager zal uitkomen dan eerder gemeld.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde donderdag 0,4 procent tot 2.584,62 punten, de Dow Jones index verloor 0,4 procent op 23.461,94 punten en de Nasdaq sloot 0,6 procent lager op 6.750,05 punten.

De wereldpopulatie blijft groeien en de vraag naar grondstoffen hiermee ook. U  kun hiervan profiteren met onze uitgebreide analyses.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. Marktgevoel is niet verantwoordelijkheid of aansprakelijk voor de door u behaalde resultaten.De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt.Lees ook de volledige disclaimer. Marktgevoel BV weerhoudt zich van het innemen van posities op de financiele markten. Op deze pagina vindt u de posities van Marktgevoel BV en haar auteurs.

Reacties van beleggers:

   

De volgende beurstip...

Met het Contrair beleggen abonnement ontvangt u iedere eerste maandag van de maand één concrete contraire beurstip. Dit betekent dat u een uitgebreid rapport van minimaal 800 woorden ontvangt met een duidelijke heldere visie over één sterk ondergewaard bedrijf.

Natuurlijk kunt u nu en dan een winstje meepakken door met de massa mee te gaan, maar het is vaak lucratiever te zoeken naar aandelen die ondergewaardeerd zijn.

Contrair beleggen

Contrair beleggen is onze specialiteit en betekent:

  • 12 concrete beurstips per jaar
  • Anders dan de gemiddelde grijze beursanalist
  • Een eigen koers durven varen
  • Een trackrecord vanaf 2009

Abonneer nu! | slechts € 99,- per jaar!