De Beste contraire beleggingen voor 2018.jpg
» Direct dit rapport ontvangen
marktgevoel-webinars.jpg
» Bekijk al onze webinars
marktgevoel-nieuwsbrief-2.jpg

Gratis nieuwsbrief

Beursplein 5 gaf afgelopen week nog terrein prijs.

#Beursupdate

De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een vlakke opening tegemoet. Wall Street sloot vrijdagavond fractioneel lager, terwijl het beeld in Azië vanochtend gemengd is. Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,2 procent. Op weekbasis sloot de hoofdgraadmeter van Beursplein 5 afgelopen week nog 1,4 procent lager. De handel werd gedomineerd door een stroom aan bedrijfscijfers, waar soms heftig op werd gereageerd, zowel naar boven als beneden.

"Het is een mooi kwartaal geweest", zei analist Corné van Zeijl van Actiam vrijdag voor de camera van ABM Financial News op Beursplein 5. In Europa waren er 10 procent meer meevallers dan tegenvallers, aldus de marktkenner.

Inmiddels is het cijferseizoen goeddeels achter de rug. Later deze week zijn het vooral kleinere fondsen die nog de boeken openen, zoals Brill en Curetis. Donderdag is nog een relatief drukke dag met cijfers van NN Group en Lucas Bols.

Verder zal de aandacht uitgaan naar groeiramingen voor de eurozone van de Europese Commissie. Afgelopen week verhoogde de Europese Commissie al de groeiverwachtingen voor dit en volgend jaar. Dit jaar groeit de economie in de eurozone vermoedelijk niet met 1,7 procent, maar met 2,2 procent. Voor volgend jaar is de raming 2,1 procent, in plaats van 1,8 procent. Historisch gezien zijn dat sterke groeicijfers.

De wereldeconomie draait goed en de rentes blijven laag. Het lijkt er niet op dat er op korte termijn een einde aan de gunstige economische ontwikkeling komt", stelde econoom Maarten Leen van ING. De vraag is volgens Leen welke politieke risico's roet in het eten kunnen gooien.

Leen ziet bijvoorbeeld een militair conflict tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten, een val van de Britse regering en de Italiaanse parlementsverkiezingen als risico's waar beleggers rekening mee moeten houden. Net als de verkiezingen op 21 december over een onafhankelijk Catalonië.

Op Wall Street sloten vrijdag de hoofdindices Dow Jones index en de S&P 500 index nipt lager.  Daardoor werd de langste winstreeks op weekbasis in bijna vier jaar tijd beëindigd. Met name teleurstelling over de voortgang van het belastinghervormingsplan van president Donald Trump lagen ten grondslag aan de 'risk off' modus.

Marktanalist Chris Beauchamp van IG merkte op dat "de wendingen in het Amerikaanse congres met betrekking tot het belastingplan moeilijk te volgen zijn, maar de algemene indruk is dat er niet veel vooruitgang zal worden geboekt voordat het reces voor Thanksgiving [donderdag 23 november] begint. Voor een markt die veel hoop in de plannen heeft gelegd, is dit een zware slag", voegde hij toe.

Afgelopen zaterdag was het 'Singles Day', een met name in Azië populaire traditie om het vrijgezellenbestaan te vieren door zichzelf op een cadeau te trakteren. Webwinkels geven op deze dag forse kortingen. De op Wall Street genoteerde internetgigant Alibaba, de Chinese tegenhanger van Amazon.com, meldde dat deze dag een omzet genereerde van iets meer dan 168 miljard yuan, omgerekend 25,3 miljard dollar. Daarmee groeide de omzet ten opzichte van vorig jaar met maar liefst 39 procent.

De beurswaarde van Alibaba is nu gestegen naar bijna 500 miljard dollar. Daarmee hoeft het alleen nog de Amerikaanse giganten Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon.com en Facebook voor zich te dulden.

In Azië was vanochtend de Japanse Nikkei index de dissonant met een verlies van 1,3 procent. Een duidelijke aanleiding lijkt niet voorhanden, maar beleggers namen in ieder geval duidelijk winsten op financiële aandelen en bouwers. De Chinese hoofdbeurzen koersten daarentegen enkele tienden van een procent in het groen.

De olieprijs zag zich afgelopen week gesteund door een hardhandig optreden tegen corruptie in Saoedi-Arabië, waar kroonprins Mohammed bin Salman in totaal zo'n 200 personen, waaronder prinsen, ministers en prominente zakenlieden, arresteerde.

"Saoedi-Arabië is na Rusland de op één na grootste producent van ruwe olie, de grootste exporteur en het land met de grootste reservecapaciteit. Dus als met zo'n belangrijke olienatie iets gebeurt, wat helemaal niemand had verwacht, dan prijst de markt een risicopremie in", aldus marktanalist Giovanni Staunovo van UBS Wealth Management.

"Dit volgde op een recente stijging van geopolitieke risico's bij andere olieproducenten, waaronder Venezuela en Irak", voegde Stauvono toe.

De decemberfuture voor een vat West Texas Intermediate sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 0,43 dollar, ofwel 0,8 procent, lager op 56,74 dollar. Op weekbasis steeg de future evenwel ongeveer twee procent.

De euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend op 1,1648, ten opzicht van een stand van 1,1661 bij het sluiten de Europese beurzen vrijdag.

De macro-economische en de bedrijfsagenda zijn vandaag vrijwel leeg.

Bedrijfsnieuws

Stichting Administratiekantoor MAKTSJAB meldde een beduidend kleiner belang in ASML. MAKTSJAB houdt het aandelenbelang van de Amerikaanse chipfabrikant Intel in ASML. Administratiekantoor MAKTSJAB, houder van het aandelenbelang van de Amerikaanse chipfabrikant Intel in ASML, meldde een kapitaalbelang van 3,90 procent met eenzelfde stemrecht. Op 23 mei dit jaar meldde MAKTSJAB nog een kapitaalbelang van 8,49 procent met een dito stemrecht.

Royal Delft Group tekende een intentieverklaring met The Cookware Company Europe uit België voor de verkoop van BK Cookware en Koninklijke Van Kempen & Begeer. De financiële details van de mogelijke verkoop werden niet vermeld.

Intertrust benoemde Sara Jonker-Douwes tot directeur Nederland. Jonker-Douwes heeft meer dan vijftien jaar ervaring in de trustsector en werkt momenteel als directeur Nederland en CEO corporate services voor het Europese vasteland bij het Australische Link Group.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index daalde vrijdag 0,2 procent naar 23.422,21 punten en de breder samengestelde S&P 500 index beperkte het verlies tot 0,1 procent op 2.582,30 punten. Techbeurs Nasdaq eindigde onveranderd op 6.750,94 punten.

Ook interessant voor u:

Beursupdate
Geschreven door Beursupdate

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla dui turpis, pretium finibus egestas id, viverra ut turpis. Curabitur interdum nibh quis tincidunt iaculis. Vestibulum eu tortor eget ligula finibus malesuada. Cras at elementum felis, a posuere felis. Quisque consectetur, quam ut vulputate laoreet, eros tortor vulputate neque, eget maximus nulla mauris et ex. Proin condimentum dolor ac felis commodo fringilla. Nullam eget nisl ut ipsum maximus porttitor. Duis et ligula non dui iaculis elementum. Cras diam velit, scelerisque vel fermentum ut, tristique ac est. Sed odio orci, porta eget iaculis id, condimentum at elit. Vestibulum convallis mi tincidunt dolor hendrerit, facilisis bibendum nulla mattis. Cras pellentesque, nibh quis lobortis tempor, dolor dolor lobortis enim, id fringilla magna massa eget erat. Phasellus ut consectetur odio, nec sagittis dolor. Proin id turpis vel neque pretium suscipit. Sed id gravida sem. Aliquam sed elit mauris.

Gepubliceerd op: 13-11-2017
    

 

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. 

blok_rapporten.png

Beursanalyses

Concrete beurstips van onze analisten
» Bekijk al onze rapporten
blok_webinar_blauw.png

Online seminars

Kijk mee naar beursexpert Selwyn Duijvestijn
» Bekijk al onze webinars

Ontvang concrete beurstips van Marktgevoel en profiteer mee!

Met een Marktgevoel rapport bent u altijd op de hoogte van het belangrijkste nieuws. Maandelijks sturen wij onze abonnees 11 concrete tips per mail waar direct mee gehandeld kan worden. In dit  rapport krijgt u de 3 beste contraire beleggingen van nu geheel gratis toegestuurd!

Gratis Contraire Tips Transparant.png

RAPPORT ontvangen

E-mail naar
contact@marktgevoel.nl
Bel ons op
020-2386390
Whatsapp op
06 31 92 76 61
Kijk mee naar
online seminars

Kennispartners

Citi Turbo's
Lynx Logo.jpg
MountainShield