Ontvang onze beurstips

Beleggen in The Internet Of Things

16-06-2017 | Selwyn Duijvestijn

IoT, Trend

Beleggen in The Internet Of Things

Beleggen in The Internet Of Things

Wel eens van het “Internet of Things” gehoord? De term werd voor het eerst gebezigd in 1999 en wordt pas sinds een paar jaar wat bekender. Maar wat houdt het in? Er wordt mee bedoeld dat allerlei apparaten, en dus niet alleen uw computer, altijd of op specifieke momenten verbonden zijn met het internet. De “things” zijn bijvoorbeeld uw horloge, uw koelkast, uw TV en ga zo maar door. Het vernieuwende is dat de apparaten met elkaar communiceren, machine-to-machine interactie, zonder dat er een mens aan te pas komt. In zekere zin wordt elk apparaat zo deels een computer. Bill Gates woont al in een futuristisch huis waarin alle apparaten met elkaar communiceren -waarschijnlijk ga jij dat ook meemaken.

IOT.png

De visie van experts

Veel computerexperts delen de visie dat door mensen bediende computers (desktops, tablets, smartphones) op internet in de minderheid zullen raken. De meerderheid van de internetgebruikers zal bestaan uit semi-intelligente apparaten, zogenaamde "geheel geïntegreerde systemen". Een schatting is dat in 2020 al 30-50 miljard apparaten met het internet verbonden zijn; dat is aanzienlijk méér dan het aantal mensen op aarde.

Alledaagse voorwerpen worden hierdoor entiteiten op het internet, die kunnen communiceren met personen en met andere objecten, en die op grond hiervan autonome beslissingen kunnen nemen. De voordelen hiervan zijn:

  • Commercieel: efficiëntere processen (apparaten in de keten communiceren met elkaar), minder kosten voor logistiek/opslag (apparaten houden zelf de actuele situatie in de gaten), verkoop meer toegesneden op klanten (apparaten vertellen wat klanten feitelijk doen).
  • Sociaal en politiek: duidelijkere informatie voor klanten en burgers (wat er gebeurt wordt vastgelegd en gecommuniceerd), betere zorg (sensoren die meten hoe het met je gezondheid zit en dit doorgeven), betere veiligheid (bijvoorbeeld in het verkeer).
  • Persoonlijk: nieuwe diensten die het leven veraangenamen en veiliger maken, apparaten die het  dagelijks leven vergemakkelijken en automatisch ongemakken detecteren en melden.

Lees meer: De virtuele realiteit wordt een realiteit.

Critici roeren zich ook, in het bijzonder aangaande privacy en milieuvervuiling vanwege de toename van elektronisch afval. Toch zijn de eerste voorzichtige stappen gezet. Apple kwam met de iWatch, een intelligent horloge en er zijn al wasmachines en fotocamera’s die je kunt verbinden met het internet. Er is echter nog geen sprake van massale communicatie, interconnectiviteit of interactie, dus we kunnen gerust stellen dat deze revolutie, als we het zo mogen betitelen, nog in de kinderschoenen staat.

Met een beetje fantasie kunt u zich wel inbeelden hoe de (verre) toekomst eruit zal zien: volledig zelfrijdende auto’s,  autonoom werkende wasmachines en stofzuigers, verlichting die automatisch aan- en uitgaat als je de kamer in- en uitloopt, etc. Het gemak dient de mens. U kunt er wel van uitgaan dat de knappe koppen bij de grote jongens als Apple, Google en Facebook de mogelijkheden om hier geld aan te verdienen onderzoeken.

Het potentieel

Het potentieel is duizelingwekkend. Zoals gezegd, in 2020 zullen maar liefst 30-50 miljard apparaten deel uit maken van dit gigantische ecosysteem. Zulke cijfers weerspiegelen een geheel nieuwe bedrijfstak die waar beleggers van kunnen profiteren. Wij juichen dit natuurlijk alleen maar toe.

Gratis nieuwsbrief: Ontvang educatie, unieke beurstips en interssante  beursanalyses in uw inbox.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. Marktgevoel is niet verantwoordelijkheid of aansprakelijk voor de door u behaalde resultaten.De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt.Lees ook de volledige disclaimer. Marktgevoel BV weerhoudt zich van het innemen van posities op de financiele markten. Op deze pagina vindt u de posities van Marktgevoel BV en haar auteurs.

Reacties van beleggers:

   

De volgende beurstip...

Met het Contrair beleggen abonnement ontvangt u iedere eerste maandag van de maand één concrete contraire beurstip. Dit betekent dat u een uitgebreid rapport van minimaal 800 woorden ontvangt met een duidelijke heldere visie over één sterk ondergewaard bedrijf.

Natuurlijk kunt u nu en dan een winstje meepakken door met de massa mee te gaan, maar het is vaak lucratiever te zoeken naar aandelen die ondergewaardeerd zijn.

Contrair beleggen

Contrair beleggen is onze specialiteit en betekent:

  • 12 concrete beurstips per jaar
  • Anders dan de gemiddelde grijze beursanalist
  • Een eigen koers durven varen
  • Een trackrecord vanaf 2009

Abonneer nu! | slechts € 99,- per jaar!