Ontvang onze beurstips

100% koerspotentie bij dit aandeel in de cybersecurity

02-06-2017 | Management

100% koerspotentie bij dit aandeel in de cybersecurity

100% koerspotentie bij dit aandeel in de cybersecurity

Transactiedetails:

Type: Openen (openingskoop)
Naam: Cognosec AB
ISIN-code: SE0007604061
Aantal: 10.000 aandelen
Prijs: 0,25 euro p/s

Koersdoel: 0,50 euro
Stop loss: 0,15 euro

Argumentatie achter deze trade:

Cybercriminaliteit is aan de orde van de dag. Niet alleen dienen bedrijven en overheden zich te wapenen tegen digitale terreur, ook de man in de straat is veelvuldig slachtoffer; phishing en ransomware (uw bestanden worden gekaapt en slechts door het betalen van 'losgeld' kunt u weer bij uw data) zijn hierbij de bekendste vormen.

Digitale zakkenrollers komen gemakkelijk binnen. Het grote geld van bedrijven, geheime informatie maar ook rijksoverheden zijn interessant voor aanvallen via cyberspace. Ook de financiële wereld is doelwit. Wat als kwaadwillenden, lachend hele rekeningen leegtrekken? Of als iemand Beursplein 5 digitaal weet te kapen? Dit zijn vooralsnog scenario's die alleen in films voorkomen, maar het zij geen onrealistisch scenario's.

De media rapporteren er ook steeds vaker over nu grote, gevestigde, namen zoals: mediagigant Sony, taxibedrijf Uber, chipfabrikant ASML en zelfs het Witte Huis ten prooi vallen aan cyberaanvallen. De ene keer gaat het om (politieke of bedrijfs-)spionage, een andere keer is het digitale rooftocht.

Russische hackers dagelijks in het nieuws

Een recent voorbeeld is de beschuldigingen die Amerika uit tegen Rusland. Het communistische land zou door middel van cyberaanvallen gevoelige informatie hebben gestolen en zo de Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben beïnvloed. Beschuldigingen gaan over en weer, maar blijken er lastig te bewijzen. Daarnaast was het voor de gewone burger vaak een "ver-van-mijn-bed-show".

Slachtoffers van cybercriminaliteit met WannaCry

De meest recente ransomware aanval "WannaCry" bracht hier echter verandering in. Van de ene dag op de andere werden meer dan 200.000 mensen in meer dan 150 verschillende landen getroffen. De computers van de getroffen slachtoffers werden "versleuteld" en konden alleen door middel van "losgeld" weer bruikbaar gemaakt worden. Achteraf bleek het dat, zelf wanneer het "losgeld" betaald werd, de versleuteling niet verdween. Een wake up call voor de wereld.

Onderstaande infographic geeft duidelijk aan hoe groot de wereld van cybercriminaliteit precies is:

Het grootse gevaar ligt niet bij de particulier. Wanneer bijvoorbeeld een water- of elektriciteitsbedrijf doelwit is van een cyberaanval en alle voorzieningen platlegt, kan dit de gehele samenleving ontwrichten. Met de toenemende dreiging is het niet gek dat er veel bedrijven in deze markt actief zijn -en steeds meer klanten krijgen.

Cybersecurity is het antwoord op cybercriminaliteit

Veel bedrijven die zich bezighouden met internetbeveiliging zijn beursgenoteerd. Er bestaat zelfs een ETF voor deze vorm van sectorbeleggen met de toepasselijk ticker HACK (ISIN US30304R4074). De ETF volgt de koersbewegingen van o.a. Cisco, Symantec, Palo Alto Networks, FireEye; en de dichter bij ons huis bekende Gemalto en Keyware Technologies.

Onderstaande infographic geeft weer hoe groot de cybersecurity sector wel niet is:

Investeringsbanken waaronder Goldman Sachs en Morgan Stanley investeren maar wat graag in cybersecurity. Ook de topman van Alibaba, Jack Ma, betaalt fors om zijn winkel veilig te houden. De schade kan immers immens zijn. TNO schat de schade voor Nederland door cybercrime op 10 miljard euro per jaar. Wereldwijd komt Europol op een bedrag van 290 miljard euro per jaar.

Doordat bedrijven en overheden zich gedwongen zien zich voortdurend te weren tegen de slimme ontwikkelingen in de criminaliteit, zal er een constante cashflow bestaan naar de betere cybersecurity bedrijven. Dat maakt deze sector tot een heel interessante beleggingskans. De verwachting is dat de omzet in cybersecurity de komende 5 jaar tot 125% kan groeien!

De wedloop tussen cybercriminelen en cybersecurity bedrijven is net begonnen en zal nog heel lang doorgaan. Techniek en technologie verouderen razendsnel en vergen continue investeringen, aanpassingen en vernieuwingen. Met de 'the Internet of Things' is alles en iedereen met elkaar verbonden. Dit heeft de kijk op digitale veiligheid veranderd!

Aandeel Cognosec niche speler met potentie!

Marktgevoel zou Marktgevoel niet zijn als wij niet een specifiek aandeel vinden om van deze trend te profiteren. Tijdens onze zoektocht binnen de cybersecurity sector kwamen wij het bedrijf Cognosec tegen. Dit aandeel is genoteerd aan de Zweedse beurs. Het is een niche speler in de wereld van cybersecurity met nu al meerdere grote namen in het klantenbestand. Cognosec verzorgt onder andere (een deel van) de online security voor OPEC, AXA, First National Bank, bwin en Raiffeisen Bank International.

Het bedrijf is een afsplitsing van het grotere UC Group, wat online betalingsverkeer verzorgt en gezien kan worden als het PayPal van Engeland. Wat ons aanspreekt is het feit dat Cognosec alle certificeringen in huis heeft en dus wereldwijd aan de slag kan voor klanten. Als we de management presentatie van de website bekijken wordt dit samengevat in onderstaande afbeelding:

Cognosec heeft meerdere vestigingen. Het bedrijf heeft divisies in Europa, Kenia, Zuid-Afrika en de Arabische Emiraten. Onderstaand ziet u de verdeling tussen deze divisies grafisch weergegeven. Vooral in de Arabische Emiraten is er veel groei. Op dit moment is het bedrijf verlieslatend, zoals de meeste bedrijven in de cybersecurity. Als de omzetgroei van Cognosec echter doorzet, zal het met de winstgevendheid snel vorderen. Bovendien heeft Cognosec met het moederbedrijf UC Group een interessante meerwaarde ten opzichte van de concurrentie.

100% koerspotentie voor Cognosec

De koers van Cognosec is op dit moment 25 eurocent. Het aandeel is vorig jaar oktober naar de beurs gegaan aan een koers van 35 eurocent. Er lijkt een bodem gevormd vlak boven de 20 eurocent. Onderstaand ziet u de grafiek van Bloomberg:

De reden van de koersdruk denken wij te vinden in een grote aandeelhouder die uitstapt en sinds de IPO aandelen verkoopt. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat iemand van het eerste uur de beursgang wil gebruiken om te cashen en niet wil of kan wachten op verdere groei. Wij hebben het aandeel sinds de start vorig jaar oktober gevolgd en meegetelt met de aandelendumps in de markt. Het lijkt er sterk op dat de grote verkoper bijna klaar is. Omdat veel van de aandelen in vaste handen zijn van betrokkenen met visie, is wat ons betreft hiermee straks ook de verkoopdruk verdwenen.

Wij denken dat de koers in eerste instantie terug kan naar de introductiekoers van 0,35 euro, om vervolgens een vlucht te nemen naar de 50 eurocent. Op dat moment kan er op deze aankoop al 100% gerealiseerd worden, maar zal er wat ons betreft op dat punt dusdanig veel interesse zijn ontstaan van andere kopers dat wij graag een verdere rit omhoog willen meepakken. Ons eerste koersdoel is dus 0,50 eurocent, een stijging van 100%.

Let op: Het betreft hier een speculatieve transactie! Gebruik altijd een limietorder om te kopen en voer deze trade uit met slechts een deel van uw portefeuille. Wij kopen voor 10% van onze Marktgevoel aandelen beleggingsportefeuille deze aandelen, omdat wij verder in veelal stabiele en liquide aandelen beleggen.

Wie zich verder wil verdiepen in het bedrijf doet er overigens goed aan om de website van Cognosec te bekijken. Er staat veel uitgebreide informatie en middels het Blog krijgt u goed inzicht van de mensen achter de schermen. Overigens besprak Selwyn Duijvestijn het aandeel al eens bij Business Class. Vanaf minuut 7:37 in de onderstaande video kunt u het fragment terugkijken.

Uitvoering van deze trade:

Het betreft hier een aandeel genoteerd aan de Zweedse beurs. Helaas is het aandeel Cognosec niet verhandelbaar bij InteractiveBrokers en dus ook niet bij de Nederlandse varianten LYNX en TradersOnly. We hebben gecontroleerd bij welke brokers het aandeel verhandelbaar is en Cognosec is verhandelbaar via BinckBank, Alex en DeGiro. De aandelen zijn te vinden via de naam Cognosec AB of middels de ISIN-code SE0007604061.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. Marktgevoel is niet verantwoordelijkheid of aansprakelijk voor de door u behaalde resultaten.De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt.Lees ook de volledige disclaimer. Marktgevoel BV weerhoudt zich van het innemen van posities op de financiele markten. Op deze pagina vindt u de posities van Marktgevoel BV en haar auteurs.

Reacties van beleggers:

   

De volgende beurstip...

Met het Contrair beleggen abonnement ontvangt u iedere eerste maandag van de maand één concrete contraire beurstip. Dit betekent dat u een uitgebreid rapport van minimaal 800 woorden ontvangt met een duidelijke heldere visie over één sterk ondergewaard bedrijf.

Natuurlijk kunt u nu en dan een winstje meepakken door met de massa mee te gaan, maar het is vaak lucratiever te zoeken naar aandelen die ondergewaardeerd zijn.

Contrair beleggen

Contrair beleggen is onze specialiteit en betekent:

  • 12 concrete beurstips per jaar
  • Anders dan de gemiddelde grijze beursanalist
  • Een eigen koers durven varen
  • Een trackrecord vanaf 2009

Abonneer nu! | €99 per jaar nu slechts €50 per jaar!